Du behöver
- 4 l vatten
- 8 tsk salt
- 1 st savojkål rejält huvud
- 7 st potatis stora
- 2 msk solrosolja
- flingsalt rosmarin
- 2 dl ris kallt kokt
- 500 g lammfärs
- 1.5 tsk salt
- 0.5 tsk svartpeppar nymalen
- 1.5 st vitlöksklyftor
- kålspad ca 2 dl
- smör till stekning
- 3 dl kålspad
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 st kalvbuljong tärning
- 2.5 msk lingonsylt
- 4 msk potatismjöl
- 20 st tomater bärnsten
- 1 näve lingon tinade
Gör så här
1
Koka upp vatten med salt i stor gryta. Skär av kålbladen ett och ett vid stockfästet, lossa försiktigt. Skär den grova nerven på varje blad platt och böjlig med vass kniv från yttersidan. Koka några blad i taget i vattnet cirka 6 minuter. Låt rinna av på ren handduk. Spar 5 dl av spadet.
2
Värm ugnen till 225 grader. Skala potatisarna, klyfta dem och smek dem runtom med olja. Lägg i papprad ugnsform och strö på salt, repad rosmarin och svartpeppar. Ugnsstek cirka 35 minuter.
3
Blanda under tiden riset väl med färs, salt och peppar, pressa i vitlöken. Blanda i svalnat kålspad skvättvis till lös, lite krämig smet. Lägg cirka 1 1/2 msk färs mitt på varje kålblad, vik in sidorna och rulla samman till paket. Fäst med tandpetare.
4
Bryn dolmarna runtom i omgångar i smör, i stekpanna som har lock. Ta upp efterhand. Lägg till sist alla dolmarna i pannan, slå på 1 dl spad och 1 dl grädde. Låt småputtra under lock på svag värme cirka 25 minuter.
5
Häll över dolmspadet i kastrull, tillsätt resten av kålspadet och grädden. Smula i buljong, koka upp och pressa lingonsylt genom sil ner i vätskan. Smaka av med salt och peppar. Vispa ut potatismjöl i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande spad. Låt såsen enbart koka upp, drag sen från värmen.
6
Ta bort tandpetarna före servering.
7
Garnera med sallad av halverade tomater och lingon eller tranbär.
8
Överbliven kål kan bli cole slaw.