Du behöver
- Citronmajonnäs
- 1 äggula
- 1/2 citron, helst ekologisk, det
- yttersta finrivna skalet och saften
- 1/2 tsk dijonsenap
- 1–2 dl smakneutral olja,
- t ex varmpressad rapsolja
- salt och vitpeppar
- 4 ägg
- 12 skivor bröd, gärna både grovt och ljust
- 4 skivor rökt lax
- 1 knippe bladpersilja
- syltad rödlök efter smak, se kommentarsfältet
Gör så här
1
Citronmajonnäs:
2
Blanda äggula, citronskal, citronsaft och dijonsenap i en mixerbägare eller skål.
3
Vispa eller mixa medan du droppvis häller i oljan. Se till att all olja integreras innan du häller på mer. Allt eftersom majonnäsen tjocknar kan du öka till att hälla i oljan i en tunn stråle.
4
Fortsätt vispa i olja tills du är nöjd med konsistensen, smaka av med salt och vitpeppar.
5
Tips:
6
Du kan stavmixa majonnäsen eller vispa för hand, men det behövs mindre mängd olja om du mixar.
7
Koka upp vatten i en kastrull och lägg sedan i äggen. Låt koka i 6–7 minuter beroende på storlek, de ska vara snudd på rinniga i kärnan.
8
Kantskär bröden och skär till så att alla skivor är fyrkantiga och lika stora.
9
Bred citronmajonnäs på 8 av skivorna. Lägg rökt lax och sedan rödlök på 4 av de bredda skivorna och lägg de resterande bredda skivorna ovanpå med majonnäsen upp. Fyll på med plockad persilja och skivor av kokt ägg. Toppa med de sista brödskivorna.
10
Skär i trekanter på diagonalen med en vass kniv.
Syltad rödlök
Skala och skiva 1 rödlök tunt och lägg skivorna i en väl rengjord burk som går att försluta. Koka upp en 1–2–3-lag med 2 msk ättika, 4 msk strösocker och 6 msk vatten tillsammans med 1 lagerblad och sjud tills sockret löst sig helt. Häll lagen över löken och låt svalna. Förslut och förvara svalt.
Löken bör stå i ungefär en timme innan den används.
Packtips Packa mackorna i smörpapper och bind band runt om. Lägg i en stabil ask eller låda för att skydda lite, och håll dem svala. Glöm inte servetter!