Sandwich med auberginekräm

Du behöver 1 stor aubergine 1 msk olivolja salt 2 vitlöksklyftor, oskalade 1 tsk pressad citron 1 msk smetana eller crème fraiche nymalen svartpeppar 8...

Tillagningstid: 60 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 stor aubergine
  • 1 msk olivolja
  • salt
  • 2 vitlöksklyftor, oskalade
  • 1 tsk pressad citron
  • 1 msk smetana eller crème fraiche
  • nymalen svartpeppar
  • 8 skivor formfranska med bortskurna kanter
  • 1 dl flagad parmesan
  • 1 dl färsk basilika, strimlad
  • ½ dl sesamfrön, gärna både svarta och vita

Gör så här

1
Värm ugnen till 200 grader. Dela auberginen på längden och lägg halvorna med snittytan upp på en plåt.

2
Pensla med olivolja, strö över salt och ugnsbaka tillsammans med de oskalade vitlöksklyftorna i cirka 30 minuter eller tills auberginerna är mjuka.

3
Gröp ur innanmätet med en sked och lägg i mixer eller matberedare.

4
Tryck ut innanmätet ur de bakade vitlöksklyftorna ner i mixern, tillsätt 1 tsk citronsaft och mixa tillsammans med smetana eller creme fraiche till en jämn smet. Smaka av med peppar. Låt kallna helt.

5
Bred ett tjockare lager auberginekräm på hälften av brödskivorna och ett tunnare på hälften.

6
Fördela parmesanen och hälften av basilikan över de med ett tjockare lager.

7
Lägg på skivorna med ett tunnare lager kräm, med den krämiga sidan upp. Strö över resten av basilikan och sesamfrön. Dela med vass kniv dubbel-

8
mackorna i fyra sandwichar vardera.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top