Du behöver
- 50 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1.5 msk lakritspulver
- 0.75 tsk salmiaksalt
- 1.5 krm hallonarom
- hushållsfärg eventuellt röd
Gör så här
1
Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker, sirap, lakritspulver och salmiaksalt.
2
Koka upp och låt smeten koka på medelvärme tills den är 124 grader. Det går även bra att göra kulprovet, lägg då en liten klick smet i ett glas med kallt vatten. Om den går att rulla till en seg boll är kolan färdigkokt.
3
Häll 3/4 av smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 centimeter. Rör ner hallonessens och eventuellt hushållsfärg i resten av smeten och ringla den jämnt över kolan i formen.
4
Låt kolan kallna helt. Skär eller klipp i bitar och slå in i mellanläggs- eller smörpapper.
Kommentar:
Tips! För den som inte vill klippa till egna smörpapper har mellanläggspapper perfekt storlek för att slå in kolor i.
Tips! För den som inte vill klippa till egna smörpapper har mellanläggspapper perfekt storlek för att slå in kolor i.