Du behöver
- 50 g smör
- 3 dl vispgrädde
- 3 dl strösocker
- 1 dl ljus sirap
- 1.5 msk lakritspulver
- 0.75 tsk salmiaksalt
- 1.5 krm hallonarom
- hushållsfärg eventuellt röd
Gör så här
1
Smält smöret i en tjockbottnad gryta. Tillsätt grädde, socker, sirap, lakritspulver och salmiaksalt.
2
Koka upp och låt smeten koka på medelvärme tills den är 124 grader. Det går även bra att göra kulprovet, lägg då en liten klick smet i ett glas med kallt vatten. Om den går att rulla till en seg boll är kolan färdigkokt.
3
Häll 3/4 av smeten i en form med bakplåtspapper, cirka 20 x 20 centimeter. Rör ner hallonessens och eventuellt hushållsfärg i resten av smeten och ringla den jämnt över kolan i formen.
4
Låt kolan kallna helt. Skär eller klipp i bitar och slå in i mellanläggs- eller smörpapper.
Tips! För den som inte vill klippa till egna smörpapper har mellanläggspapper perfekt storlek för att slå in kolor i.