Salta schackrutor med örter

Du behöver 3.5 dl vetemjöl + 1–2 msk extra vetemjöl 150 g smör skuret i små kuber 1.5 dl parmesanost finriven 1 krm salt 2...


70 portioner

Du behöver

  • 3.5 dl vetemjöl + 1–2 msk extra vetemjöl
  • 150 g smör skuret i små kuber
  • 1.5 dl parmesanost finriven
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten iskallt
  • 0.5 dl örter t ex basilika och persilja

Gör så här

1
Lägg vetemjöl, smör, parmesanost och salt i matberedarens skål. Kör på full effekt tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet genom tubröret medan maskinen är i gång och kör tills det precis bildar en boll.

2
Ta upp degen och dela i två bitar. Lägg tillbaka ena biten och tillsätt örter och det extra mjölet. Kör ihop tills den börjar bli grön. Mixa inte för länge, då kan den bli seg.

3
Dela och rulla ut den ljusa degen till fyra tunna längder à cirka 40 centimeter. Gör likadant med den gröna degen. Lägg ihop dem fyra och fyra, tryck till lätt. Lägg kallt i minst två timmar. Hit går det bra att förbereda.

4
Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i cirka 1 centimeter tjocka skivor och fördela på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda kexen mitt i ugnen i cirka 10 minuter tills de börjar få lite färg. Låt svalna på plåten.


Kommentar:
Tid ca 20 minuter + 2 timmar i kyl.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top