RECEPT FRÅN IK

Salt kolapaj med citron

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
14 portioner

Du behöver

    Pajdeg:

  • 200 g smör kallt i kuber
  • 1.5 dl florsocker
  • 4.5 dl vetemjöl
  • Kolafyllning:

  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl råströsocker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 st citron ekologiska
  • 1/2–1 tsk flingsalt
  • 0.5 tsk blå vallmofrön
  • Till servering:

  • vaniljglass

Gör så här

1
1 Arbeta snabbt samman ingredienserna till degen och tryck ut den i en låg form, 26 cm, gärna med löstagbar botten. Ställ kallt i minst 30 minuter. Värm ugnen till 180 grader, nagga botten och grädda i 10–15 minuter. Passa noga så att det inte bränns.
2
2 Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i grädde, socker, sirap och vaniljsocker och låt koka i cirka 20–25
3
minuter. Häll lite av kolan i ett glas kallt vatten för att se om den är klar; den ska gå att forma till en mjuk liten kula. Används termometer ska den gå upp till cirka 120 grader. Ta av kastrullen från värmen.
4
3 Tvätta citronerna, torka dem och riv skalet fint. Rör ner det mesta av citronskalet i kolan, spara lite till garnering.
5
4 Ställ pajen i kylen i 10 minuter så att den börjar stelna. Strö över saltflingor, vallmo och resten av citronskalet. Ställ tillbaka i kylen och låt stelna i ytterligare 1–2 timmar. Servera med vaniljglass.

Kommentar:
Pajen är väldigt mäktig och räcker till många. En liten bit är lagom, särskilt om man får glass till…

Recept