RECEPT FRÅN IK

Sallad niçoise med tonfisk

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 800 g potatis gärna liten
  • 200 g haricots verts
  • 2-3 burk burkar tonfisk i vatten eller olja, avrunnen
  • 4 st ägg
  • 2-3 msk kapris
  • 1 msk olivolja
  • 1 st påse salladsblad t ex mâche eller rucola
  • 12-16 st oliver
  • Dressing:

  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger
  • citron saften
  • 1-2 msk vatten
  • salt och peppar
  • 0.5 kruka persilja bladen
  • citronskivor till servering

Gör så här

1

Dela potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Låt rinna av. Koka haricots verts 3–5 minuter i lättsaltat vatten och låt rinna av. Dela tonfisken i mindre bitar. Koka, skala och dela äggen.

2

Torka kaprisen med lite hushållspapper, annars sprätter den mycket vid fräsning. Fräs kaprisen i oljan 1–3 minuter.

3

Lägg upp potatis, haricots verts, tonfisk och ägghalvor på en bädd av sallad, på ett serveringsfat. Toppa med kapris och oliver.

4

Vispa ihop olja, vinäger, citronsaft och vatten i en skål. Smaka av med salt och peppar. Strimla och blanda i persiljan. Servera salladen med dressingen och ev citronskivor.


Kommentar:
Sallad niçoise finns det många varianter på. Här en med stekt kapris. En rätt som passar fint en varm och solig dag.

Recept