Du behöver
- 800 g potatis gärna liten
- 200 g haricots verts
- 2-3 burk burkar tonfisk i vatten eller olja, avrunnen
- 4 st ägg
- 2-3 msk kapris
- 1 msk olivolja
- 1 st påse salladsblad t ex mâche eller rucola
- 12-16 st oliver
Dressing:
4 msk olivolja
2 msk vit balsamvinäger
citron saften
1-2 msk vatten
salt och peppar
0.5 kruka persilja bladen
citronskivor till servering
Gör så här
Dela potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten, cirka 15 minuter. Låt rinna av. Koka haricots verts 3–5 minuter i lättsaltat vatten och låt rinna av. Dela tonfisken i mindre bitar. Koka, skala och dela äggen.
Torka kaprisen med lite hushållspapper, annars sprätter den mycket vid fräsning. Fräs kaprisen i oljan 1–3 minuter.
Lägg upp potatis, haricots verts, tonfisk och ägghalvor på en bädd av sallad, på ett serveringsfat. Toppa med kapris och oliver.
Vispa ihop olja, vinäger, citronsaft och vatten i en skål. Smaka av med salt och peppar. Strimla och blanda i persiljan. Servera salladen med dressingen och ev citronskivor.
Sallad niçoise finns det många varianter på. Här en med stekt kapris. En rätt som passar fint en varm och solig dag.