Saftiga gröna blad

Du behöver 1 l vinbär tätt packade 3 st citron 1.5 l kokande vatten 2 kg strösocker 50 g citronsyra Gör så här 1 Plocka...


4 portioner

Du behöver

  • 1 l vinbär tätt packade
  • 3 st citron
  • 1.5 l kokande vatten
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra

Gör så här

1
Plocka vinbärsbladen i ett litermått. Packa dem tätt med handen.

2
Tvätta citronerna rena i ljummet vatten, borsta dem gärna med en liten borste. Skär dem i tunna skivor.

3
Ta fram en stor kruka eller skål. Varva vinbärsblad och citronskivor – ett lager blad, ett lager citron, och så vidare.

4
Mät upp 1 1/2 liter vatten i ett mått. Häll i en gryta och ställ den på högsta värme på spisen. Låt vattnet koka upp. Dra sedan grytan av plattan.

5
Häll en påse socker, 2 kg, i vattnet, lite i sänder, och rör om. Rör också i citronsyra, det är till för att saften ska hålla sig bättre.

6
Ropa på någon vuxen, när du har kommit så här långt. Den heta sockerblandningen ska nu hällas över citronerna och bladen. Det är både tungt och farligt.

7
Ställ in krukan i kylskåpet. Låt stå i 5 dagar. Rör om morgon och kväll.

8
Sila sedan saften. Fyll den i plastaskar och ställ i frysen. Så håller sig saften bäst. Dessutom är det behändigt. Du kan lätt skeda upp fryst saft. På så sätt behöver du inte tina en hel burk när du känner för ett glas syrlig vinbärsblads-saft.


Kommentar:
Gröna saker går att äta när de heter grönsaker. Men blad och barr? Jo, faktiskt. Några går att äta, som maskrosblad och skotten på gran. Och i hörnet av trädgården har ni kanske svarta vinbär. Bladen på de buskarna blir god saft.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top