RECEPT FRÅN IK

Saftig päronkaka med toscatäcke

En kaka god nog att servera som härlig dessert tillsammans med en klick lättvsipad grädde!

Av . Foto: Lee Kearney

Extra tid: 50 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
8 bitar

Du behöver

  • 2-3 st Fasta päron till exempel Conference
  • 3 st ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk äkta vanilj
  • 100 g smör
  • 0.5 dl mjölk
  • 0.5 st citron pressad saft
  • Smör+mandelspån eller ströbröd till formen
  • Tosca

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 2 msk mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 50 g mandelspån
  • 50 g mandel
  • Servering

  • 3 dl vispgrädde
  • 1.5 msk rostade mandelspån

Gör så här

1

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl blandat med bakpulver och vanilj. Tillsätt smör blandat med mjölk.

2

Skala, kärna ur och klyfta päronen. Pressa över citronsaft.

3

Smörj och strö ut mandelspån i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.

4

Häll i smeten, fördela päronen på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen i 25–30 minuter.

5

Tosca Lägg ingredienserna till smeten i en kastrull. Värm på medelvärme tills smöret smält, rör om då och då.

6

Bred smeten över kakan och grädda mitt i ugnen i 20 minuter tills toscatäcket fått fin färg.

7

Servering Servera kakan avsvalnad med grädde. Toppa med mandelspån.