Du behöver
- 150 g smör mjukt
- 1 3/4 dl strösocker
- 3 st ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 0.5 dl mjölk
- 4.5 st äpplen
- 1 st citron saft av
- 1 msk pärlsocker
- 1 msk kanel
Gör så här
1
Rör smör och socker ordentligt ljust och pösigt. Det går bra med elvisp när smöret är mjukt från början. Fortsätt vispa in äggen, ett i taget, och vispa smeten slät mellan varje.
2
Sikta ner mjölet tillsammans med bakpulvret i bunken. Vänd in mjölet i smeten med en slickepott, och rör slutligen in mjölken till en slät smet.
3
Skölj, torka av och klyfta äpplena. Klyftorna bör inte vara för tjocka. De som tas ur med en äppelklyftare delas i två klyftor vardera så att de blir genomgräddade på samma tid som kaksmeten.
4
Pressa citronsaft över äppelklyftorna så att de inte mörknar.
5
Klä en liten långpanna (cirka
6
30 x 20 centimeter) med bakplåtspapper. Klicka i smeten och bred ut den jämnt i långpannan med en slickepott.
7
tick ner äppelklyftorna tätt i kaksmeten. Strö på pärlsocker om så önskas och dofta över kanel. Grädda kakan gyllenbrun på nedre falsen i ugn i 175 grader 30–40 minuter.