Saffransrisotto med musslor

Du behöver 2 kg färska blåmusslor 2 st vitlöksklyftor 1 st röd chilifrukt 3 msk olivolja 2 dl torrt vitt vin 3 st tomater grovhackade...

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2 kg färska blåmusslor
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st röd chilifrukt
  • 3 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 st tomater grovhackade eller 1 burk krossade tomater
  • 0.5 st apelsin det yttersta finrivna skalet och saften
  • 1 msk oregano finhackad
  • 1 msk persilja finhackad
  • salt
  • svartpeppar

Risotto

2 msk smör
3 msk olivolja
1 st schalottenlök finhackad
1 st vitlöksklyfta finhackad
0.5 g saffran
250 g arborioris
3 dl torrt vitt vin
1 l fiskbuljong + musselbuljongen

Gör så här

1

 Lägg musslorna i en rejäl bunke med iskallt vatten, skrubba rent musslorna med en rotfruktsborste. Använd en liten kniv och dra bort skäggtussen som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem.

2

Skala och finhacka vitlöken till musslorna. Strimla och finhacka chilin. Hetta upp oljan i en kastrull och tillsätt vitlök och chili. Låt fräsa i någon minut utan att ta färg. Tillsätt vin och låt grytan få ett uppkok utan lock så att alkoholen i vinet kokar bort. Annars kan grytan få en bitter smak.

3

Tillsätt tomater, apelsinskal, -saft och örter och krydda med lite salt och peppar. Sätt på locket och låt puttra under lock i cirka 5–8 minuter tills musslorna öppnat sig, koka annars en stund till. Släng de musslor som inte öppnat sig. 

4

Fortsätt med att göra risotton. Hetta upp smör och olja i en kastrull. Tillsätt hackad schalottenlök, vitlök och saffran. Fräs i någon minut utan att det tar färg. Häll i riset och låt det svettas i någon minut. Häll i vinet och låt koka in så att alkoholen kokar bort. Tillsätt några deciliter buljong i taget, använd även buljongen från musselkoket. Rör och fortsätt med proceduren tills riset kokat nästan klart, cirka 15 minuter. Ställ risotton åt sidan och låt svälla i 5–10 minuter. 

5

Servera risotton tillsammans med musslorna. 


Kommentar:
Citrus och musslor passar bra tillsammans. Här matchar vi musslorna med vitt vin, apelsin och saffran i en krämig musselrisotto.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top