RECEPT FRÅN IK

Saffransparfait med röda bär

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 2 dl strösocker
  • 1 st påse saffran
  • 6 dl vispgrädde
  • 6 st äggulor
  • Till garnering

  • färsk rosmarin i kvistar
  • strösocker
  • röda bär t ex röda vinbär

Gör så här

1

Lägg 3 msk av strösockret och saffranet i en mortel och stöt ihop. Värm upp 3 msk av grädden och blanda i det stötta saffranssockret. Låt svalna.

2

Vispa resten av grädden tills den precis tjocknat, inte för hårt, i en bunke.

3

Mät upp äggulor och resten av sockret i en bunke och vispa vitt och krämigt, cirka 1 minut, med elvisp. Vispa i saffransgrädden. Vänd ner den vispade grädden och blanda ihop försiktigt till en jämn smet.

4

Häll smeten i en glass- eller sockerkaksform, som rymmer cirka 1,7 liter. Sätt på tillhörande lock eller täck formen med plastfilm. Ställ formen i frysen och låt stå minst ett dygn eller fram till servering.

5

Inför servering, doppa formen i hett vatten cirka 30 sekunder, vänd sedan upp på ett serveringsfat. Temperera parfaiten i kyl cirka 30 minuter.

6

Fukta rosmarinkvistar med vatten och doppa i strösocker. Toppa parfaiten med kvistarna. Servera med röda bär.


Kommentar:
Bjud på lättlagad parfait med saffran. Extra julkänsla blir det med sockerdoppade rosmarinkvistar på toppen.

Recept