RECEPT FRÅN IK

Baka som proffsen - Saftiga lussekatter med fördeg

Att göra en så kallad fördeg som får vila en stund innan du blandar i resten av ingredienserna gör lussekatterna ännu saftigare och godare.

Av .

Tillagningstid: 50 minuter
25 stycken

Du behöver

    Saffransdeg

  • 2 dl mjölk ca 37 grader
  • 1 g saffran
  • 25 g jäst
  • 1 krm salt
  • 3.5 dl mjöl (210 g)
  • 50 g smör rumstempererat
  • 0.5 dl matlagningsyoghurt
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg
  • 5 dl vetemjöl (300 g)
  • 1 st ägg till pensling
  • russin till dekoration

Gör så här

1
Gör en fördeg på mjölk, saffran, jäst, salt och mjöl, låt den sedan vila i 20 minuter. Blanda sedan i övriga ingredienser till en fin deg. Känns degen för kladdig, tillsätt lite mera mjöl. Rulla sedan ut dina lussekatter och låt jäsa till dubbla storleken.
2
Sätt ugnen på 210 grader.
3
Pensla lussekatterna med ägg, dekorera med russin och grädda i cirka 6 minuter beroende på storlek.

Kommentar:
Tid 50 minuter + jästid. Satsen ger ca 20 - 30 bullar. Receptet är reviderat 20121206 med en större mjölmängd.

Recept