Du behöver
- 25 g jäst
- 0,5 g saffran
- 4 dl mjölk Kylskåpskall.
- 600 g vetemjöl En liter.
- 1 dl strösocker
- 2 tsk salt
- 100 g smör Rumsvarmt.
Till pistagemassan:
200 g mandelmassa
100 g pistagenötter
150 g smör
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor Stötta.
1 msk smör Till formen.
1 st ägg Uppvispat ägg till pensling.
Till degen:
Gör så här
Smula sönder jästen i en stor bunke.
Tillsätt mjölk och saffran och vispa så att jästen löser upp sig i vätskan. Låt stå 5 minuter.
Tillsätt mjöl och socker och blanda till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter. Tillsätt salt och smör. Blanda ordentligt så att smöret går in i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa cirka 1 timme.
Mixa ihop mandelmassa, pistagenötter, smör, strösocker och kardemumma till pistagemassan i en matberedare med knivarna monterade
Kavla ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord och bre på fyllningen. Rulla ihop och skär till bullar.
Smörj en form, cirka 30?x?40 cm, och lägg i bullarna. Eller lägg bullarna på en vanlig plåt. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg, och grädda cirka 10 minuter i ugnen. Sänk värmen till 150 och grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna.