Saffransbullar med pistagekräm

Saffransbullarna fylls med en blandning av pistagenötter och mandelmassa kryddad med kardemumma.

Tillagningstid: 30 minuter
20 stycken

Du behöver

  • 25 g jäst
  • 0,5 g saffran
  • 4 dl mjölk Kylskåpskall.
  • 600 g vetemjöl En liter.
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk salt
  • 100 g smör Rumsvarmt.

Till pistagemassan:

200 g mandelmassa
100 g pistagenötter
150 g smör
1 dl strösocker
1 msk kardemummakärnor Stötta.
1 msk smör Till formen.
1 st ägg Uppvispat ägg till pensling.

Till degen:

Gör så här

1

Smula sönder jästen i en stor bunke.

2

Tillsätt mjölk och saffran och vispa så att jästen löser upp sig i vätskan. Låt stå 5 minuter.

3

Tillsätt mjöl och socker och blanda till en smidig deg. Arbeta degen cirka 5 minuter. Tillsätt salt och smör. Blanda ordentligt så att smöret går in i degen. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa cirka 1 timme.

4

Mixa ihop mandelmassa, pistagenötter, smör, strösocker och kardemumma till pistagemassan i en matberedare med knivarna monterade

5

Kavla ut den färdigjästa degen på mjölat bakbord och bre på fyllningen. Rulla ihop och skär till bullar.

6

Smörj en form, cirka 30?x?40 cm, och lägg i bullarna. Eller lägg bullarna på en vanlig plåt. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 200 grader.

7

Pensla bullarna med uppvispat ägg, och grädda cirka 10 minuter i ugnen. Sänk värmen till 150 och grädda ytterligare 10 minuter. Låt svalna.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top