RECEPT FRÅN IK

Rulltårta med kamomillkräm

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
12 portioner

Du behöver

  • Kamomillkräm
  • 7 1/2 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1/2 dl torkad kamomill
  • 8 äggulor
  • 1 3/4 dl socker
  • 1 dl (60 g) majsena
  • 10 g gelatin
  • Rulltårtsbotten
  • 5 ägg
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 60 g smält, avsvalnat smör
  • 3 dl (190 g) vetemjöl
  • Topping
  • 2 dl vispgrädde, lättvispad
  • färska bär, t ex blåbär, hallon och björnbär

Gör så här

1
Koka upp mjölken med en delad urskrapad vaniljstång, dra av från plattan, lägg i kamomillen och låt stå och dra tills mjölken är kall. Sila bort kamomillen och koka upp mjölken igen.
2
Blanda äggulor, socker och majsena i en bunke. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i minst 5 minuter.
3
När mjölken kokat upp, slå den över äggblandningen, rör ihop, häll tillbaka blandningen i kastrullen och koka upp alltsammans, låt koka ordentligt i cirka 3 minuter.
4
Ta av från plattan, rör ner gelatinet, sila krämen och låt svalna i skål med plastfolie mot ytan, annars skinnar den sig.
5
Rulltårtsbotten Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker över ett sjudande vattenbad till en temperatur på cirka 55 grader (detta gör rulltårtan lättare att rulla). Ta av skålen från vattenbadet och vispa smeten tills den är kall och har dubblats i storlek.
6
Ta lite av smeten och blanda med det smälta smöret, häll sedan tillbaka detta i smeten. Vänd i mjölet och rör ihop till en slät smet.Bred ut smeten på bakplåtspapper på en plåt, cirka 1 centimeter tjockt, grädda i mitten av ugnen i 5–10 minuter.
7
Ta ut, vänd uppochner på en sval plåt och pensla baksidan av papperet med vatten, lossa sedan. Låt svalna. Bred all kräm utom cirka 2 deciliter på tårtbottnen och rulla ihop från långsidan. Hit kan du förbereda, linda i så fall in
8
rullen i plastfolie och förvara i kyl till servering. Blanda resterande kräm med lättvispad grädde att toppa rulltårtan med, servera med bär.

Recept // Fler frukt & bärrecept