Rucolapaj med lax

Du behöver 1 st förpackning utkavlad kyld smördeg Fyllning 140 g rucola 1 st stor purjolök 3 dl grädde 3 st ägg 150 g riven...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st förpackning utkavlad kyld smördeg

Fyllning

140 g rucola
1 st stor purjolök
3 dl grädde
3 st ägg
150 g riven gratängost
0.5 tsk bordsalt
0.5 krm svartpeppar
200 g laxfilé
50 g fetaost
flingsalt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform, cirka 22 centimeter i diameter, med smör- ­eller pajdegen.

2

Hacka rucolan, men spara 1–2 dl hela blad till garnering. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor, använd gärna matberedare.

3

Koka upp 2 1/2 dl av grädden i en kastrull. Lägg i rucola och purjo och koka 5 minuter. Ta av från värmen. Blanda i resten av grädden. Vispa i ägg­en, ett i taget. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar. Häll cirka hälften av fyllningen i pajen. Lägg på laxskivorna. Fördela över resten av fyllningen och sätt formen på nedersta falsen i ugnen 25–30 minuter. Laxen ska vara genomstekt men fyllningen får gärna vara lite krämig.

4

Toppa pajen med den sparade rucolan och smulad fetaost. Ringla över olivoljan. Garnera med lite flingsalt.

5

Tips: Den som vill kan utesluta laxen, det blir också mycket gott.


Kommentar:
Den här pajen är lätt att lyckas med, och eftersom fyllningen värms blir pajen snabbare klar i ugnen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top