RECEPT FRÅN IK

Rucolapaj med lax

Av . Foto: Ulrika Pousette

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st förpackning utkavlad kyld smördeg
  • Fyllning

  • 140 g rucola
  • 1 st stor purjolök
  • 3 dl grädde
  • 3 st ägg
  • 150 g riven gratängost
  • 0.5 tsk bordsalt
  • 0.5 krm svartpeppar
  • 200 g laxfilé
  • 50 g fetaost
  • flingsalt

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform, cirka 22 centimeter i diameter, med smör- ­eller pajdegen.

2

Hacka rucolan, men spara 1–2 dl hela blad till garnering. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor, använd gärna matberedare.

3

Koka upp 2 1/2 dl av grädden i en kastrull. Lägg i rucola och purjo och koka 5 minuter. Ta av från värmen. Blanda i resten av grädden. Vispa i ägg­en, ett i taget. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar. Häll cirka hälften av fyllningen i pajen. Lägg på laxskivorna. Fördela över resten av fyllningen och sätt formen på nedersta falsen i ugnen 25–30 minuter. Laxen ska vara genomstekt men fyllningen får gärna vara lite krämig.

4

Toppa pajen med den sparade rucolan och smulad fetaost. Ringla över olivoljan. Garnera med lite flingsalt.

5

Tips: Den som vill kan utesluta laxen, det blir också mycket gott.


Kommentar:
Den här pajen är lätt att lyckas med, och eftersom fyllningen värms blir pajen snabbare klar i ugnen.

Recept