Du behöver
- 1 st förpackning utkavlad kyld smördeg
Fyllning
140 g rucola
1 st stor purjolök
3 dl grädde
3 st ägg
150 g riven gratängost
0.5 tsk bordsalt
0.5 krm svartpeppar
200 g laxfilé
50 g fetaost
flingsalt
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Klä en pajform, cirka 22 centimeter i diameter, med smör- eller pajdegen.
Hacka rucolan, men spara 1–2 dl hela blad till garnering. Ansa, snitta, skölj och skär purjon i tunna skivor, använd gärna matberedare.
Koka upp 2 1/2 dl av grädden i en kastrull. Lägg i rucola och purjo och koka 5 minuter. Ta av från värmen. Blanda i resten av grädden. Vispa i äggen, ett i taget. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar. Häll cirka hälften av fyllningen i pajen. Lägg på laxskivorna. Fördela över resten av fyllningen och sätt formen på nedersta falsen i ugnen 25–30 minuter. Laxen ska vara genomstekt men fyllningen får gärna vara lite krämig.
Toppa pajen med den sparade rucolan och smulad fetaost. Ringla över olivoljan. Garnera med lite flingsalt.
Tips: Den som vill kan utesluta laxen, det blir också mycket gott.
Den här pajen är lätt att lyckas med, och eftersom fyllningen värms blir pajen snabbare klar i ugnen.