Roy Fares mandeltårta med jordgubbar

Som ett konstverk är den här goda mandeltårtan med vaniljkräm och jordgubbar.

Tillagningstid: 50 minuter
10 bitar

Du behöver

Mandelkaka

mandelspån till formen
400 g mandelmassa
150 g smör
3 st ägg
2 st äggulor

Vaniljkräm

4 st äggulor
1 dl strösocker
0.5 dl maizena
1 st vaniljstång
2.5 dl mjölk
20 g osaltat smör

Garnering

1 dl grädde
färska jordgubbar

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en bakform (22 cm i diameter) med löstagbar kant. Smörj upp på kanterna.

2

Lägg bakplåtspapper i botten och strö mandelspån på sidan av formen.

3

Blanda mandelmassa med lite smör i taget till en slät massa. Rör ner ett ägg i taget samt äggulorna och blanda till till en slät och fin smet.

4

Häll smeten i formen, bred ut den jämnt och fint med en slickepott och grädda i ugnen i 25–30 minuter, den ska få en gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna helt.

5

Vaniljkräm Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke.

6

Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna och lägg tillsammans med mjölken och vaniljstången i en kastrull.

7

Låt koka upp. Vispa sedan ner den varma mjölken i bunken där du har äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.Koka under konstant omrörning på mellanvärme tills den tjocknat till en kräm, koka sedan ytterligare 2 minuter.

8

Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills det smält. Plocka ur ­vaniljstången och lägg plastfolie över krämen. Låt svalna och bli kall i kylen.

9

Vispa grädden till en fin konsistens och blanda med vaniljkrämen. Bred på ett jämnt lager över mandel­kakan och dekorera med ­färska jordgubbar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top