Du behöver
Mandelkaka
mandelspån till formen
400 g mandelmassa
150 g smör
3 st ägg
2 st äggulor
Vaniljkräm
4 st äggulor
1 dl strösocker
0.5 dl maizena
1 st vaniljstång
2.5 dl mjölk
20 g osaltat smör
Garnering
1 dl grädde
färska jordgubbar
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en bakform (22 cm i diameter) med löstagbar kant. Smörj upp på kanterna.
Lägg bakplåtspapper i botten och strö mandelspån på sidan av formen.
Blanda mandelmassa med lite smör i taget till en slät massa. Rör ner ett ägg i taget samt äggulorna och blanda till till en slät och fin smet.
Häll smeten i formen, bred ut den jämnt och fint med en slickepott och grädda i ugnen i 25–30 minuter, den ska få en gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna helt.
Vaniljkräm Rör ihop äggulor, strösocker och maizena i en bunke.
Dela vaniljstången i mitten och skrapa ur fröna och lägg tillsammans med mjölken och vaniljstången i en kastrull.
Låt koka upp. Vispa sedan ner den varma mjölken i bunken där du har äggblandningen. Blanda väl och häll tillbaka alltihop i kastrullen.Koka under konstant omrörning på mellanvärme tills den tjocknat till en kräm, koka sedan ytterligare 2 minuter.
Häll över krämen i en bunke och tillsätt smöret, rör om tills det smält. Plocka ur vaniljstången och lägg plastfolie över krämen. Låt svalna och bli kall i kylen.
Vispa grädden till en fin konsistens och blanda med vaniljkrämen. Bred på ett jämnt lager över mandelkakan och dekorera med färska jordgubbar.