Du behöver
- 1 st rotselleri ca 500 g
- 2 st fasta potatisar medelstora
- 2 st schalottenlökar
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 1 msk olivolja
- 1.5 dl torrt vitt vin
- 1 tärning kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
- 8 dl vatten
- 2 dl vispgrädde
- salt och svartpeppar
- 1 tsk finhackad färsk timjan
- 50 g ädelost
Till servering
surdegsbröd
Gör så här
Skala rotselleri och potatis, skär i mindre bitar, skala och finhacka schalottenlök och vitlök.
Hetta upp smör och olivolja i en rejäl kastrull, fräs grönsakerna under omrörning tills de fått lite färg.
Tillsätt vin och låt allt få ett uppkok så att alkoholen kokar bort. Tillsätt buljong och vatten och koka upp. Sjud soppan under lock tills grönsakerna mjuknat.
Mixa soppan slät med en stavmixer, häll i grädde och koka upp, sjud samman i ett par minuter utan lock. Smaka av soppan med salt och peppar.
Häll upp i soppskålar, toppa med timjan och smulad ädelost och servera med nybakat bröd.
Tips: Finns tid och lust kan rotsellerin först rostas mjuk i ugn. Då får den ännu mustigare smak. Fräs då lök och vitlök först och låt den rostade rotsellerin koka med övriga ingredienser i cirka 15 minuter.
Rotselleri och ädelost är en fin kombination och ger mustig smak åt förrättssoppan.