Rotsellerisoppa med ädelost

Du behöver 1 st rotselleri 1 st palsternacka 1 st gul lök 1 st vitlöksklyfta 1 msk olivolja 1 msk smör 1 tsk finhackad färsk...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st rotselleri
  • 1 st palsternacka
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • 1 dl vitt vin
  • 7 dl vatten
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 dl grädde
  • salt och svartpeppar
  • 50 g ädelost
  • 2-3 msk grovhackade hasselnötter rostade
  • god olivolja
  • färsk timjan eller persilja

Gör så här

1

 

 Skala och skär rotselleri och palsternacka i mindre bitar. Skala och finhacka löksorterna.

2

Hetta upp olja och smör i en kastrull. Tillsätt löken och låt den svettas och bli mjuk i cirka 5 minuter, rör då och då. Häll i grönsakerna och stek ytterligare 5 minuter under omrörning.

3

Tillsätt timjan och vitt vin. Låt vinet få ett uppkok och tillsätt sedan vatten och buljongtärning. Koka soppan under lock tills grönsakerna mjuknat, cirka 15 minuter. Mixa soppan slät med mixerstav och tillsätt grädde. Låt soppan få ett uppkok och smaka av med lite salt och peppar. 

4

Häll upp soppan i portionsskålar och toppa med ädelost bruten i mindre bitar och grovhackade hasselnötter. Toppa gärna med några droppar god olivolja och hackade örter som timjan eller persilja. Servera gärna med ett gott surdegsbröd eller baguette.


Kommentar:
Det är gott att toppa rotselleri­soppan med något krispigt. Här hasselnötter, men rotfruktschips eller pumpafrön är inte heller dumt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top