Du behöver
- 600 g rotselleri
- 2 st palsternackor stora
- 4 st potatisar medelstora
- 1 st salladslök knippa
- rapsolja till stekning
- 1 msk timjanblad plockade
- salt och peppar
- 3 dl matlagningsgrädde + ev ca 1 dl mjölk
- 4 dl gratängost riven
- 4 st timjankvistar
Gör så här
Skala och skär rotselleri, palsternacka och potatis i tunna skivor, dela stora skivor. Ansa och skär salladslöken i bitar.
Fräs rotsakerna i oljan i en stor stekpanna i 3–4 omgångar, cirka 5 minuter, vänd skiv-orna då och då.
Sätt ugnen på 225 grader.
Lägg tillbaka grönsaker i pannan. Blanda i salladslök och timjan. Krydda med salt och peppar. Häll i grädden och sjud cirka 10 minuter eller tills grönsakerna är nätt och jämt mjuka. Tillsätt mjölk om det behövs.
Varva grönsakerna med ost-en i en gratängform. Gratinera i mitten av ugnen cirka 10 minuter, passa noga så att gratängen inte blir bränd. Peppra och toppa med timjankvistar.