Rotsakssoppa med vinterns knölar och rötter

Du behöver 1 pkt bacon 3 st schalottenlökar hackade 2.5 st jordärtskockor i mindre bitar 1 st palsternacka i skivor 1 st potatis i bitar...

Tillagningstid: 30 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 pkt bacon
  • 3 st schalottenlökar hackade
  • 2.5 st jordärtskockor i mindre bitar
  • 1 st palsternacka i skivor
  • 1 st potatis i bitar
  • 1 bitar rotselleri (50 g), tärnat
  • 1 st äpple skalat, urkärnat äpple i bitar
  • 1 msk smör
  • vatten + 5 dl vatten
  • salt och peppar
  • 2 dl kaffegrädde
  • färsk timjan

Gör så här

1
Baconet kan göras i förväg. Lägg ut baconskivorna en och en på en plåt. Stek i ugn i 225 grader tills de börjar få ordentligt med färg och ser knapriga ut. Låt rinna av och svalna på papper.

2
Fräs lök, skockor, rotfrukter och äpple i botten på en kastrull med lite smör. Slå på fond och vatten, koka upp och låt allt koka till det börjar bli mosigt.

3
Mixa allt (med stavmixer, blender eller i matberedare) till en slät kräm. Smaka av med salt och peppar. Slå på grädden, rör om ordentligt och låt allt få ett uppkok.

4
Fördela i glas, skålar eller tallrikar, strö över lite timjan och stick ner en skiva bacon i varje glas.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top