Rotmos och fläsklägg

Du behöver 1.5 kg rimmat fläsklägg med ben 10 st lagerblad färska 10 st vitpepparkorn 1 st gul lök klyftad 2 st kålrot tvättade salt...

Tillagningstid: 150 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1.5 kg rimmat fläsklägg med ben
  • 10 st lagerblad färska
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 st gul lök klyftad
  • 2 st kålrot tvättade
  • salt grovt
  • 3 st morötter tvättade
  • 1 st lagerblad
  • 2 msk färsk timjan
  • 3 st potatis nykokta
  • fläskbuljong
  • salt havssalt
  • kålrot Råmarinerad
  • 0.5 st kålrot strimlad
  • 3 msk äppelcidervinäger
  • 0.5 dl persilja strimlad
  • 3 msk solrosolja kallpressad
  • salt

Till servering:

4 msk sötstark senap LissEllas

Spara till dag 2

0.33 st fläsklägg
1.5 l fläskbuljong
kålrot råmarinerad
kålrot bakad och stekt morot

Gör så här

1
1. Lägg fläskläggen i en djup kastrull och täck med vatten. Tillsätt kryddor och lök och sjud under lock minst 2 timmar eller tills köttet lätt faller av benet. Var noga med att skumma av buljongen under hela koket.

2
2. Lägg undan buljong och 1/3 av köttet till nästa dag om du vill vara säker på att få rester. Dela köttet i mindre bitar och värm med lite buljong.

3
3. Ställ kålrötterna på en plåt på en bädd av grovt salt.

4
Baka i ugn på 190 grader tills en potatissticka lätt glider in till kärnan, cirka 2 timmar.

5
4. Värm upp en stekpanna, gärna gjutjärn. Strö lite havssalt i botten och lägg i morötterna hela. Stek ca 30 minuter genom att rulla runt dem med jämna mellanrum.

6
De ska vara mörka i skalet.

7
5. Skala en av kålrötterna och mixa den med 1 stekt morot, lagerblad, timjan, potatis och lite varm buljong till en krämig konsistens. Smaka av med salt och peppar.

8
Dela resten av kålrötterna i klyftor.

9
6. Råmarinerad kålrot Blanda alla ingredienser precis före servering och smaka av med salt.

10
7. Servera rotmoset med stekt morot, bakad kålrot, råmarinerad kålrot och fläsklägg i buljong samt senap.


Kommentar:
Tips! Det går alldeles utmärkt att servera endast klyftad bakad kålrot, fläsklägg och senap som ett alternativ.

Receptet kommer från Paul Svenssons kokbok “Den nya husmanskosten” (Norstedts).

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top