Du behöver
Brödsmulor
5 skiva danskt rågbröd
olivolja
flingsalt
Soppa
1 st gul lök
1 kg rotfrukter t ex morot, kålrot, palsternacka, rotselleri
olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
1.5 l vatten
3 msk kycklingfond eller fiskfond
2 msk pressad citron
2 msk hackad dill
salt och peppar
Frikadeller
1 dl vispgrädde
0.5 dl havregryn
400 g laxfilé skinnfri
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad dill
syrad grädde eller crème fraiche till servering
Gör så här
Brödsmulor Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på papprad plåt. Ringla över olja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter tills brödet är knaprigt. Låt svalna. Bryt sedan i mindre bitar.
Soppa Skala och hacka löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Fräs lök och rotfrukter i olivolja i en kastrull, tills de börjar mjukna. Rör ner tomatpuré, fräs ett par minuter, tillsätt vatten och fond och låt koka på svag värme i 20 minuter. Smaka av med -citronsaft, dill, salt och peppar.
Frikadeller Blanda grädde och havregryn, låt svälla i 10 minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg i matberedare. Tillsätt gräddblandning, salt, peppar och dill, mixa till en smet. Rulla små frikadeller med blöta händer.
Lägg frikadellerna i soppan, låt sjuda i 5 minuter. Servera med syrad grädde eller crème fraiche. Strö över brödsmulor.
Prova luftiga laxfrikadeller som serveras i en snabb soppa med söta rotfrukter och syrad grädde.