Rotfruktssoppa med laxfrikadeller

Du behöver Brödsmulor 5 skiva danskt rågbröd olivolja flingsalt Soppa 1 st gul lök 1 kg rotfrukter t ex morot, kålrot, palsternacka, rotselleri olivolja till...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

Brödsmulor

5 skiva danskt rågbröd
olivolja
flingsalt

Soppa

1 st gul lök
1 kg rotfrukter t ex morot, kålrot, palsternacka, rotselleri
olivolja till stekning
2 msk tomatpuré
1.5 l vatten
3 msk kycklingfond eller fiskfond
2 msk pressad citron
2 msk hackad dill
salt och peppar

Frikadeller

1 dl vispgrädde
0.5 dl havregryn
400 g laxfilé skinnfri
0.75 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk hackad dill
syrad grädde eller crème fraiche till servering

Gör så här

1

Brödsmulor Sätt ugnen på 200 grader. Lägg brödskivorna på papprad plåt. Ringla över olja och strö över lite flingsalt. Rosta i ugnen i cirka 10 minuter tills brödet är knaprigt. Låt svalna. Bryt sedan i mindre bitar. 

2

Soppa Skala och hacka löken. Skala och skär rotfrukterna i mindre bitar. Fräs lök och rotfrukter i olivolja i en kastrull, tills de börjar mjukna. Rör ner tomatpuré, fräs ett par minuter, tillsätt vatten och fond och låt koka på svag värme i 20 minuter. Smaka av med -citronsaft, dill, salt och peppar. 

3

Frikadeller Blanda grädde och havregryn, låt svälla i 10 minuter. Skär laxen i mindre bitar och lägg i matberedare. Tillsätt gräddblandning, salt, peppar och dill, mixa till en smet. Rulla små frikadeller med blöta händer. 

4

Lägg frikadellerna i soppan, låt sjuda i 5 minuter. Servera med syrad grädde eller crème fraiche. Strö över brödsmulor.


Kommentar:
Prova luftiga laxfrikadeller som serveras i en snabb soppa med söta rotfrukter och syrad grädde.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top