Rotfruktsgratäng med julskinka

Du behöver 1 msk smör 200 g getost 5 dl keso 2.5 dl matlagningsgrädde 0.5 dl timjan repad 2 st vitlöksklyftor pressade 3 msk grovkornig...

Tillagningstid: 30 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 1 msk smör
  • 200 g getost
  • 5 dl keso
  • 2.5 dl matlagningsgrädde
  • 0.5 dl timjan repad
  • 2 st vitlöksklyftor pressade
  • 3 msk grovkornig senap
  • 1 krm salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 300 g morötter
  • 300 g rotselleri
  • 500 g sötpotatis
  • 400 g julskinka i bit
  • 2 dl brödsmulor färska eller pankoströbröd
  • 1 dl Parmesan riven
  • sallad till servering

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, 25 x 20 centimeter. Kantskär getosten och smula ner i en stor skål. Blanda i keso, grädde, timjan, vitlök, senap, salt och peppar.

2

Skala och skiva rotsakerna, tunt. Lägg även dem i skålen, blanda väl. 

3

Skär bort fett från julskinkan och skiva den tunt. Lägg ett tunt lager rotsaker i botten på formen och lägg ett lager skinka på. Varva rotsaker och skinka i täta lager. Täck sista lagret med den kesoblandning som finns kvar. 

4

Täck formen tätt med ugnsfolie och ställ den på en plåt som fångar upp det som bubblar över. Grädda i ugnen i 1 timme eller tills rotsakerna är genomkokta. Ta ut formen, ta bort folien och strö över bröd och parmesan. Grädda i 10 minuter eller tills brödsmulorna blivit gyllene och frasiga. Servera med en grönsallad. 


Kommentar:
En smakrik gratäng blir härlig värmande mat i mellandagarna. Funkar perfekt att frysa i portionsbitar och ha som lunchlåda när det är dags att börja jobba igen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top