Du behöver
- 1 msk smör
- 200 g getost
- 5 dl keso
- 2.5 dl matlagningsgrädde
- 0.5 dl timjan repad
- 2 st vitlöksklyftor pressade
- 3 msk grovkornig senap
- 1 krm salt
- 3 krm svartpeppar
- 300 g morötter
- 300 g rotselleri
- 500 g sötpotatis
- 400 g julskinka i bit
- 2 dl brödsmulor färska eller pankoströbröd
- 1 dl Parmesan riven
- sallad till servering
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform, 25 x 20 centimeter. Kantskär getosten och smula ner i en stor skål. Blanda i keso, grädde, timjan, vitlök, senap, salt och peppar.
Skala och skiva rotsakerna, tunt. Lägg även dem i skålen, blanda väl.
Skär bort fett från julskinkan och skiva den tunt. Lägg ett tunt lager rotsaker i botten på formen och lägg ett lager skinka på. Varva rotsaker och skinka i täta lager. Täck sista lagret med den kesoblandning som finns kvar.
Täck formen tätt med ugnsfolie och ställ den på en plåt som fångar upp det som bubblar över. Grädda i ugnen i 1 timme eller tills rotsakerna är genomkokta. Ta ut formen, ta bort folien och strö över bröd och parmesan. Grädda i 10 minuter eller tills brödsmulorna blivit gyllene och frasiga. Servera med en grönsallad.
En smakrik gratäng blir härlig värmande mat i mellandagarna. Funkar perfekt att frysa i portionsbitar och ha som lunchlåda när det är dags att börja jobba igen.