Du behöver
- 5-6 st stora morötter
- 3-4 st medelstora potatisar
- 3 msk olivolja
- flingsalt
- 4 prt couscous gärna pärlcouscous (mohgrabiah)
- 3 msk finstrimlad persilja
- 100 g fetaost
Äppeltsatsiki
2 st äpplen
2 dl crème fraîche
2 st pressade vitlöksklyftor
1 msk flytande honung
Gör så här
Sätt ugnen på 225 grader. Tvätta eller skala morötter och potatis, se tips. Skär dem i cirka 1 centimeter tjocka skivor och blanda med oljan på en papprad plåt. Bred ut morötter och potatis i ett jämnt lager. Salta. Rosta i mitten av ugnen 30–35 minuter, tills de är mjuka.
Blanda de rostade rotsakerna med couscous och persilja. Smula över fetaosten.
Klyfta, kärna ur och skär äpplena i små bitar.
Blanda crème fraiche och vitlök i en bunke. Vänd ner äppelbitarna. Smaka av med salt. Ringla över honungen. Servera till couscousen.
Tips: Ekologiskt odlade morötter och potatis behöver inte skalas, men tvätta dem med rotsaksborste.
Här rostas morötterna i ugn och serveras med den större pärlcouscousen. De söta rötterna matchas med sälta från fetaosten.