Du behöver
- 1 st kålhuvud eller 2 små
- 3 msk rapsolja
- 2 dl hasselnötter
- 4 msk smör
- 1 tsk färska timjanblad eller oreganoblad
Till servering
4 prt kokt couscous
3 msk strimlad persilja
Gör så här
Sätt ugnen på 200 grader. Dela små kålhuvuden i halvor eller skär stor kål i 4 klyftor.
Bryn kålen runtom i oljan i het panna tills den får vacker färg, cirka 10 minuter.
Lägg kålen med snittytan upp på en papprad plåt. Salta. Baka i nedre delen av ugnen tills kålen är mjuk, 20–30 minuter.
Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötterna och fräs tills smöret blir brynt och nötterna gyllenbruna. Blanda i örtblad. Fördela smör och nötter över kålen.
Servera med couscous blandad med persilja.
Tips: Till den här rätten passar färsk vitkål eller spetskål bra. Använder du grövre vitkål, koka den gärna i klyftor i cirka 10 minuter före ugnsbakning.
Rostad i ugnen med brynt smör och nötter blir den enkla vitkålen en riktig delikatess.