RECEPT FRÅN IK

Rostad vitkål med nötsmör

Av . Foto: Eva Hildén

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st kålhuvud eller 2 små
  • 3 msk rapsolja
  • 2 dl hasselnötter
  • 4 msk smör
  • 1 tsk färska timjanblad eller oreganoblad
  • Till servering

  • 4 prt kokt couscous
  • 3 msk strimlad persilja

Gör så här

1

Sätt ugnen på 200 grader. Dela små kålhuvuden i halvor eller skär stor kål i 4 klyftor.

2

Bryn kålen runtom i oljan i het panna tills den får vacker färg, cirka 10 minuter. 

3

Lägg kålen med snittytan upp på en papprad plåt. Salta. Baka i nedre delen av ugnen tills kålen är mjuk, 20–30 minuter.

4

Hacka hasselnötterna grovt. Smält smöret i en stekpanna. Lägg i nötterna och fräs tills smöret blir brynt och nötterna gyllenbruna. Blanda i örtblad. Fördela smör och nötter över kålen.

5

Servera med couscous blandad med persilja. 

6

Tips: Till den här rätten passar färsk vitkål eller spetskål bra. Använder du grövre vitkål, koka den gärna i klyftor i cirka 10 minuter före ugnsbakning.


Kommentar:
Rostad i ugnen med brynt smör och nötter blir den enkla vitkålen en riktig delikatess.

Recept