RECEPT FRÅN IK

Rostad fänkål och bovetesallad

Av . Foto: Björn Tesch

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 2.5 dl helt bovete
  • 0.5 tsk salt
  • 5 dl vatten
  • Fyllning

  • 500 g fänkål
  • 3 msk olivolja
  • salt och peppar
  • Dressing

  • 1 st gul lök
  • 4 msk olivolja
  • 1 st citron
  • 1 tsk fänkålsfrön rostade, grovstötta
  • Tillbehör

  • 2-3 st marinerade soltorkade tomater
  • 1 st marinerad grillad paprika
  • 16-20 st oliver
  • 150 g getost

Gör så här

1

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj bovetet i hett vatten och koka sedan i saltat vatten i cirka 25 minuter eller tills det är mjukt.

2

Ansa och dela eller klyfta fänkålen. Hacka det gröna och dillen och spara det till dressing och garnering. Blanda den klyftade fänkålen med oljan på en papprad plåt. Salta, peppra och rosta i mitten av ugnen cirka 20 minuter.

3

Dressing Skala och hacka löken. Fräs den i oljan cirka 3 minuter. Tillsätt det sparade gröna av fänkålen och fräs cirka 3 minuter. Blanda i citronsaften och fänkålsfrön. Smaka av med salt och peppar.

4

Blanda gryn och fänkål i ett djupt serveringsfat. Vänd ner tomaterna och paprikan, skurna i små bitar. Blanda i oliverna. Blanda i dressingen. Smaka av med salt och peppar. Garnera med fänkålsdillen och servera med grovsmulad getost.


Kommentar:
Fänkål och bovete är en god och nyttig kombination. Fänkålsfrön i dressingen ger extra smak.

Recept