Du behöver

  • 5 ripor
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 msk rosépeppar
  • 1 tsk timjan
  • smör
  • Gelé:
  • 2-3 dl vatten
  • 1 dl sherry
  • 1 blad gelatin per dl sky
  • Till servering:
  • 1 liten honungsmelon
  • 2 galia- eller ogenmeloner
  • 2-3 krukor rucolasallad
  • rosépepparkorn

Gör så här

1
Dela riporna och ta bort skinnet. Gnid in dem med salt, svartpeppar, rosépeppar och timjan. Stek riphalvorna i smör i en panna.
2
Låt köttet steka tills det är nästan helt genomstekt. Prova med en sticka. När köttsaften är klar eller bara aningen rosafärgad är fågeln färdig.
3
Vispa ur pannan med vatten och sherry. Smaka av skyn, sila och mät upp den. Blötlägg gelatinbladen och lös dem i den varma skyn. Låt den svalna.
4
Skär loss bröstköttet i två hela bitar. Bena ur köttet, det är lättast medan det ännu är varmt. Skär det i jämna skivor och lägg det portionsvis på ett stort fat. Lägg eventuellt resten av ripköttet under de fina bröstköttsskivorna. Skeda över lite sky i omgångar och låt geléet stelna i kyl mellan varje omgång.
5
Dela och kärna ur melonerna. Ta ut bitar med ett kuljärn eller använd en sked. Skölj rucolasalladen noga och lägg den som en bädd direkt på förrättstallrikarna. Lägg på ripa och melonkulor. Dekorera med rosépepparkorn. Servera med kuvertbröd.

Kommentar:
Ripa är faktiskt inte speciellt svår att få tag på eller att tillaga. Den kan beställas eller köpas fryst i välsorterade livsmedelshallar. Som alternativ kan man välja duva eller kycklingfilé. Täck den färdiga, uppskurna fågeln med ett mycket tunt lager sherrygelé så torkar inte ytan. Praktiskt när man vill göra rätten färdig i förväg. Ett inslag i menyn "Flärdfull smak för många" som ingår i temafesten "Festen som inte fick plats hemma". Fler festidéer hittar du om du klickar på "Temafester" i Kökets vänstermeny.


Recept // Fler kyckling & fågelrecept