Du behöver

  • 2 st tonfisk ca 2 cm tjocka, kotletter
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 3 msk bladpersilja hackad
  • svartpeppar ur kvarn
  • flingsalt
  • olivolja till stekning
  • Risotto:

  • 2 msk olivolja
  • 0.5 st saffran lätt stött
  • 1 st schalottenlök hackad
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 0.25 st paprika tärnad orange
  • 1 dl vin torrt vitt
  • 6.5 dl hönsbuljong
  • sparrisknoppar färska
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 msk smör
  • Rostad paprikasås:

  • 2 st röda paprikor urkärnade och skurna i kvarta
  • 1 st lök liten hackad gul
  • 1 st vitlöksklyfta hackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk hönsbuljong
  • 1 dl vin torrt vitt
  • 0.5 dl vatten
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 krm strösocker
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 1 tsk smör

Gör så här

1
Börja med såsen: Rosta paprikorna under grillelementet i 275 grader i cirka 12 minuter. När skalet är svartbubbligt lägger du dem i en plastpåse för att ånga av. Efter några minuter är de lätta att skala. Fräs lök och vitlök i smör och olivolja. Rör i tomatpurén och slå på hönsfond, vin och vatten. Låt koka ihop. Lägg i paprikan, salta, peppra och smaksätt med kajenn och socker. Mixa slätt och späd med lite vatten om det behövs. Såsen ska vara ganska tjock. Blanka av den med en klick smör.
2
Tonfisken: Blanda ingredienserna till marinaden och häll dem i en plastpåse. Lägg i tonfiskskivorna och låt dem marineras i kylen i en timme. Vänd då och då.
3
Medan fisken marineras gör du risotton: Fräs saffran, schalottenlök, vitlök och paprika i olivoljan. Häll på riset och rör om. Tillsätt vinet och rör tills det kokat in. Häll i buljongen, lite i taget, och rör hela tiden. Så fort det kokat in häller du på lite till. Fortsätt så i cirka 20 minuter tills all buljong har kokat in. Risotton ska ha en grötliknande konsistens. När det är cirka 5 minuter kvar tillsätts de eventuella sparrisknopparna. Rör till sist i smöret och salta och peppra.
4
Ta upp tonfisken ur marinaden och torka av den lätt. Stek den hastigt i olivolja på båda sidor. Salta och peppra. Ta upp den och skär den i strimlor tvärs över. Servera med risotton och den goda såsen.

Kommentar:
Tips! Gör gärna såsen en dag i förväg. Tonfisken är godast med en rå kärna i mitten. All fisk som äts rå bör ha varit fryst 3 dygn innan den tillagas.


Recept // Fler fiskrecept