Rönnskärsformar med smör i smaken

Du behöver 360 g (6 dl) vetemjöl 250 g kallt smör 1 1/2 dl strösocker 1 tsk vaniljsocker 1 msk rivet apelsinskal Gör så här...

Tillagningstid: 90 minuter
40 portioner

Du behöver

  • 360 g (6 dl) vetemjöl
  • 250 g kallt smör
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 msk rivet apelsinskal

Gör så här

1
Sätt ugnen på 175 grader.

2
Mät upp mjöl och lägg i matberedarbunken med plastkniven

3
monterad. Lägg i bitar av smör, socker, vaniljsocker och apelsinskal finrivet på rivjärn. Smula samman ingredienserna på medelhastighet tills det bildas stora degklumpar. Häll upp dem på bakbordet och arbeta fort samman till en deg, knåda inte.

4
Smörj mandelmusselformar. Ärvda infettade är bäst, nya bör smörjas/oljas ett dygn i förväg. Handdiska efter användning.

5
Dela degen i småbitar om cirka 20 gram, med storlek som en femkrona. Tumma ut degbitarna i formarna. Sätt formarna på bakplåt. Grädda på nedre falsen cirka 10 minuter tills kakorna får gyllene yta. Ta ut plåten och låt formarna svalna tills de kan hållas i handen. Lossa kakorna ur formarna med en tandpetare och stjälp upp på galler. Låt kakorna kallna och lägg dem i tät kakburk. Kakorna kan frysas.

6
Vid servering kan kakorna spritsas med vispad grädde och garneras med färska eller torkade bär.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top