Du behöver

    Rökt lax med skaldjurssymfoni:

  • lax ca 1 kg rökt i tunna skivor
  • räkor ca 500 g med skal
  • 1 st kräftstjärtar i lag (380 g)
  • 1 st burk musslor (380 g) i vatten
  • 100 g sikrom eller löjrom
  • dill eller citronmeliss
  • Sparrisknyten:

  • 1 st purjolök
  • 2 st stångsparris grön (à 330 g)
  • 1 st stångsparris vit (330 g)
  • Romsås:

  • 4 dl crème fraîche
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl majonnäs
  • 2.5 tsk honungssenap
  • 100 g stenbitsrom eller löjrom
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

1
Börja med skaldjuren. Skala räkorna. Låt kräftstjärtar och musslor rinna av väl.
2
Lägg laxskivorna som rosor på ett uppläggningsfat. Placera skaldjuren i mitten och lägg på en klick rom. Garnera i sista stund med en dillkvist eller använd kvistar av citronmeliss som håller sig fräscha längre än dillkvistarna.
3
Sparrisknyten: Skölj och lossa purjolöksbladen. Skär dem i cm-breda långa band. Lägg dem i kokande vatten och låt dem sjuda några minuter.
4
Lägg 6-7 sparrisstänger på varje purjoband och knyt ihop. Placera sparrisknytena vid sidan av laxrosorna.
5
Romsås: Rör samman alla ingredienser till såsen. Spara lite av rommen till garnering som kan läggas på i sista stund före serveringen. Smaka av väl med salt och peppar.

Kommentar:
Denna lyxiga, läckra huvudrätt kan förberedas i god tid och kräver minimalt med arbete. Det enda som återstår att göra innan den serveras är att koka kulpotatisen och rulla den i lite smält smör med hackad dill eller persilja i. Ett inslag i menyn "Flärdfull smak för många" som ingår i temafesten "Festen som inte fick plats hemma". Fler festidéer hittar du om du klickar på "Temafester" i Kökets vänstermeny.


Recept // Fler fiskrecept