Rödbetssoppa på ryskt vis

Du behöver 750 g kött gärna blandade sorter 2.5 st märgben 2.5 l kokande vatten 1 st morot 1 st palsternacka 1 bitar rotselleri (ca...

Tillagningstid: 135 minuter
6 portioner

Du behöver

  • 750 g kött gärna blandade sorter
  • 2.5 st märgben
  • 2.5 l kokande vatten
  • 1 st morot
  • 1 st palsternacka
  • 1 bitar rotselleri (ca 50 g)
  • 1 st gul lök
  • 2.5 st lagerblad
  • 4.5 st pepparkorn svarta
  • 2.5 st persiljestjälk
  • 1 tsk salt
  • 5 st rödbetor 600
  • morot (ca 300 g)
  • vitkål en stor klyfta, ca 400 g
  • 4.5 st potatis medelstora
  • 3.5 msk tomatpuré
  • 1.5 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1/2–1 msk ättika
  • 2.5 st vitlöksklyftor
  • crème fraîche eller smetana
  • bröd eller potatispiroger

Gör så här

1
Skölj kött och ben och lägg i en stor kastrull. Häll på vatten, koka upp och sjud cirka 10 minuter. Skumma av väl.

2
Skala morot, palsternacka, selleri och lök. Lägg grönsakerna i kastrullen med köttet. Tillsätt kryddor och salt. Låt sjuda cirka 30 minuter. Ta upp grönsakerna och kasta dem.

3
Skala rödbetor och morötter. Lägg dem i buljongen och koka med köttet i 1 timme.

4
Ta upp rödbetor, morötter och kött, låt dem svalna. Sila eventuellt buljongen. Ansa och finstrimla kålen. Skala, dela och tunnskiva löken. Skala och tärna potatisen. Lägg kål, lök och potatis i buljongen och koka dem mjuka cirka 15 minuter. Riv de kokta morötterna och rödbetorna grovt, lägg i soppan. Smaksätt med tomatpurén, socker och salt. Koka upp, sjud 5–8 minuter. Smaka av med ättika. Pressa i vitlöken till sist.

5
Dela köttet i bitar och värm i cirka 1 dl av buljongen. Lägg 4–5 bitar kött och 1 msk creme fraiche i varje tallrik.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top