Du behöver
- 750 g kött gärna blandade sorter
- 2.5 st märgben
- 2.5 l kokande vatten
- 1 st morot
- 1 st palsternacka
- 1 bitar rotselleri (ca 50 g)
- 1 st gul lök
- 2.5 st lagerblad
- 4.5 st pepparkorn svarta
- 2.5 st persiljestjälk
- 1 tsk salt
- 5 st rödbetor 600
- morot (ca 300 g)
- vitkål en stor klyfta, ca 400 g
- 4.5 st potatis medelstora
- 3.5 msk tomatpuré
- 1.5 msk socker
- 1 tsk salt
- 1/2–1 msk ättika
- 2.5 st vitlöksklyftor
- crème fraîche eller smetana
- bröd eller potatispiroger
Gör så här
1
Skölj kött och ben och lägg i en stor kastrull. Häll på vatten, koka upp och sjud cirka 10 minuter. Skumma av väl.
2
Skala morot, palsternacka, selleri och lök. Lägg grönsakerna i kastrullen med köttet. Tillsätt kryddor och salt. Låt sjuda cirka 30 minuter. Ta upp grönsakerna och kasta dem.
3
Skala rödbetor och morötter. Lägg dem i buljongen och koka med köttet i 1 timme.
4
Ta upp rödbetor, morötter och kött, låt dem svalna. Sila eventuellt buljongen. Ansa och finstrimla kålen. Skala, dela och tunnskiva löken. Skala och tärna potatisen. Lägg kål, lök och potatis i buljongen och koka dem mjuka cirka 15 minuter. Riv de kokta morötterna och rödbetorna grovt, lägg i soppan. Smaksätt med tomatpurén, socker och salt. Koka upp, sjud 5–8 minuter. Smaka av med ättika. Pressa i vitlöken till sist.
5
Dela köttet i bitar och värm i cirka 1 dl av buljongen. Lägg 4–5 bitar kött och 1 msk creme fraiche i varje tallrik.