Du behöver
- 500 g rödbetor råa
- 2 st gula lökar
- 1 st morot
- 200 g vitkål
- 2.5 msk smör
- 1 l buljong (av tärning)
- 7.5 st vitpepparkorn
- 1 st lagerblad
- salt ev.
- 1 msk vinäger eller citronsaft
Garnering:
persilja klippt
4 msk gräddfil
Gör så här
1
Skala rödbetor, lök och morot. Skär alla grönsaker, utom en av rödbetorna, i fina strimlor. Eller grovriv i matberedare.
2
Smält smöret i en gryta. Fräs de strimlade grönsakerna ett par minuter. Tillsätt buljong, eller annat köttspad om sådant finns. Lägg i kryddor, salta om så behövs och tillsätt vinäger.
3
Koka under lock på svag värme i 30 minuter.
4
Råriv den sista rödbetan direkt ner i soppan 5 minuter före servering.
5
Strö persilja över soppan vid servering. Klicka gräddfil i soppan i tallriken. Servera grova tekakor och ost bredvid.
Det här receptet kommer från Eva Eriksson på Rogsta gård i Ljustorp. Klicka på länken för ett recept till från Eva.