Du behöver
- 3 dl vetemjöl
- 125 g smör
- 4 msk vatten iskallt
- 150 g babyspenat 1 påse
- 2 msk olivolja
- 500 g rödbetor, kokta utan skal
- 100 g chèvreost eller fetaost
- 3 st ägg
- 3 dl vispgrädde
- 150 g gratängost
- 1 msk flytande honung
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar nymalen
- 10 st valnötskärnor hackade
- bladpersilja hackad
Pajdeg
Fyllning
Äggstanning
Till garnering
Gör så här
Mixa ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant, cirka 22 centimeter i diameter. Låt vila i frysen cirka 15 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut, lägg i en finmaskig sil och pressa ur vätskan. Klyfta rödbetorna. Tärna getosten. Blanda ihop ingredienserna till äggstanningen.
Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 15 minuter.
Varva spenat, getost, betor och äggstanning i pajskalet. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter eller tills pajen är genomgräddad, känn med provsticka. Täck eventuellt med en bit alfolie mot slutet, så att den inte blir bränd.
Garnera med valnötter och persilja. Salta och peppra.
Tips Ont om tid? Gör pajen med köpt utkavlad pajdeg.
Rödbetor gör sig fint i en matig paj med spenat och chèvreost. Lite honung i äggstanningen höjer smaken ytterligare.