Rödbetspaj med ädelost

Du behöver pajdeg 70 g kallt smör skuret i tärningar 70 g kesella kvarg 3 dl vetemjöl 0.5 tsk salt 1.5 msk kallt vatten Fyllning...

Tillagningstid: 120 minuter
6 portioner

Du behöver

  • pajdeg
  • 70 g kallt smör skuret i tärningar
  • 70 g kesella kvarg
  • 3 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk salt
  • 1.5 msk kallt vatten

Fyllning

400 g rödbetor
10 cm purjolök
25 g blåmögelost t ex kvibille ädel
4 st ägg
1 dl standardmjölk
1 dl grädde
salt och svartpeppar

Gör så här

1
Arbeta snabbt samman smör, kesella, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta samman till en slät deg, enklast i matberedare. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter.

2
Kavla ut degen till en tunn platta och klä en pajform med löstagbar kant. Tryck ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och nyp till extra uppe på kanterna. Skär bort överflödig pajdeg. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Ta bort plastfolien, nagga pajbotten försiktigt och täck pajens kanter med aluminiumfolie. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

3
Fyllning Skala och riv rödbetorna på den grova delen av ett rivjärn. Strimla purjolöken och smula sönder osten i mindre bitar. Vispa samman ägg, mjölk och grädde grovt och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt hälften av osten samt rödbetor och purjolök.

4
Ta bort folien från pajens kanter och fördela fyllningen i formen. Toppa med resten av osten. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda pajen i cirka 25–30 minuter eller tills fyllningen börjat stelna något och fått lite färg. Har pajen stelnat och känns färdig men inte fått färg, höj värmen till 225 grader på slutet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top