Du behöver

  • 45 g karljohanssvamp torkad
  • smör
  • 0.5 st gul lök hackad
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl carnaroliris eller arborioris
  • 2 dl vitt vin
  • 1 l hönsbuljong
  • 1.5 dl parmesanost
  • 1 msk hackad gräslök
  • salt och peppar

Gör så här

1
Om du ska använda torkad svamp så lägg den i blöt i 30 minuter. Pressa ur så mycket vatten som möjligt, hacka den grovt. Stek svampen i lite smör och ställ åt sidan.
2
3
Värm upp en tjockbottnad kastrull med olivoljan. Fräs löken i ett par minuter, tillsätt riset och fräs det ordentligt i ytterlgare 2-3 minuter. Häll på vinet och låt de nästan koka bort, rör hela tiden. Häll på lite av buljongen så att det står i höjd med riset. Efterhand som buljongen kokar in så späd med mer buljong. Rör nästan hela tiden.
4
5
Efter 17-18 minuter bör riset vara klart och den mesta av buljongen tillsatt. Rör i parmesan, gräslök och svamp, krydda med salt och peppar. Risotton ska vara rinnig och krämig, absolut inte stabbig.

Recept // Fler ris & grynrecept