Du behöver

  • 250 g kantareller
  • 1 msk smör
  • 1 st gul lök
  • 1 msk olivolja
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl avorioris (sköljt)
  • 5 dl hönsbuljong
  • 1/2–1 dl vin torrt vitt

Gör så här

1
Ansa svampen och dela stora exemplar. Hetta upp i torr, het kastrull, halva mängden i taget med smöret, tills svampen börjar förlora vätska och slakna. Ta upp.
2
Finhacka löken och fräs den 5 minuter på medelvärme i olja. Grovtärna vitlöksklyftan och låt den fräsa med mot slutet. Tillsätt riset, öka till varm platta och fräs under omrörning tills riset är blankt och lite genomskinligt. Sänk till knapp medelvärme.
3
Sjud upp buljongen i separat kastrull, täck med lock. Häll någon deciliter sjudande buljong i risfräset, rör långsamt om med trä- eller plastgaffel tills riset svällt så att vätskan försvunnit. Tillsätt ett nytt mått kokhet buljong, plus vinet. Fortsätt att låta riset bubbla sakta under omrörning. Fyll på buljong igen närhelst kastrullbottnen är utan vätska. Efter 20–25 minuter är riset färdigt. Risgrynen ska vara mjuka men han en aning kärna kvar i mitten. Rör i svampen och servera till exempelvis grillad portionslax.

Recept // Fler svamprecept