Risotto med blåmusslor

Du behöver 1 st nät blåmusslor 1 st schalottenlök skivad 2 st vitlöksklyftor skivade 5 st timjan kvistar 2 msk rapsolja till stekning 2 dl...

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 1 st schalottenlök skivad
  • 2 st vitlöksklyftor skivade
  • 5 st timjan kvistar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 dl vitt vin

Risotto

250 g cocktailtomater
2 st schalottenlökar finhackade
2 st vitlöksklyftor finhackade
3 msk rapsolja till stekning
3 msk tomatpuré
2 dl carnaroliris eller avorioris
2 dl matlagningsvin vitt
4 dl musselbuljong varm
2 dl parmesanost riven
3 msk smör
0.5 st citron färskpressad saft
salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1
Börja med att tillaga musselbuljongen.

2
Rensa och skölj musslorna, släng dem som är skadade. Fräs lök, vitlök och timjankvistar i olja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna, häll i vin, 2 deciliter vatten och koka under lock tills musslorna öppnat sig, det tar cirka 4 minuter.

3
Sila av fonden och lägg musslorna i en skål.

4
Halvera tomaterna och fräs med lök och vitlök i olja på medelvärme i en stor kastrull.

5
Tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare någon minut. Häll i vitt vin och hälften av mussel­buljongen, låt svälla på svag värme under lock och rör om då och då.

6
Tillsätt resterande buljong och späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Riset är klart när det fortfarande har en liten kärna i mitten, det tar cirka 20 minuter.

7
Rör ner parmesanost och smör. Vänd försiktigt i musslorna och smaka av med citronsaft, salt och nymald svartpeppar. Strö gärna över lite parmesanost och servera direkt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top