RECEPT FRÅN IK

Risotto med blåmusslor

Av .

Tillagningstid: 45 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 1 st nät blåmusslor
  • 1 st schalottenlök skivad
  • 2 st vitlöksklyftor skivade
  • 5 st timjan kvistar
  • 2 msk rapsolja till stekning
  • 2 dl vitt vin
  • Risotto

  • 250 g cocktailtomater
  • 2 st schalottenlökar finhackade
  • 2 st vitlöksklyftor finhackade
  • 3 msk rapsolja till stekning
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl carnaroliris eller avorioris
  • 2 dl matlagningsvin vitt
  • 4 dl musselbuljong varm
  • 2 dl parmesanost riven
  • 3 msk smör
  • 0.5 st citron färskpressad saft
  • salt och nymald svartpeppar

Gör så här

1
Börja med att tillaga musselbuljongen.
2
Rensa och skölj musslorna, släng dem som är skadade. Fräs lök, vitlök och timjankvistar i olja i en stor kastrull. Tillsätt musslorna, häll i vin, 2 deciliter vatten och koka under lock tills musslorna öppnat sig, det tar cirka 4 minuter.
3
Sila av fonden och lägg musslorna i en skål.
4
Halvera tomaterna och fräs med lök och vitlök i olja på medelvärme i en stor kastrull.
5
Tillsätt tomatpuré och ris och fräs ytterligare någon minut. Häll i vitt vin och hälften av mussel­buljongen, låt svälla på svag värme under lock och rör om då och då.
6
Tillsätt resterande buljong och späd eventuellt med lite vatten om det behövs. Riset är klart när det fortfarande har en liten kärna i mitten, det tar cirka 20 minuter.
7
Rör ner parmesanost och smör. Vänd försiktigt i musslorna och smaka av med citronsaft, salt och nymald svartpeppar. Strö gärna över lite parmesanost och servera direkt.

Recept // Fler skaldjurrecept