Risotto alle vongole risotto med hjärtmusslor

Du behöver 8 dl hönsbuljong 1 dl torrt vitt vin 1 st nät hjärtmusslor 1 eller 2 nät, ansade och kollade 1 st gul lök...

Tillagningstid: 40 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 8 dl hönsbuljong
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 st nät hjärtmusslor 1 eller 2 nät, ansade och kollade
  • 1 st gul lök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 3 dl avorioris
  • 2 dl parmesanost nyriven
  • 1 msk smör
  • persilja

Gör så här

1
Koka upp buljongen, gärna av tärning, tillsätt vinet. Sjud musslorna i vätskan 3–4 minuter, tills de öppnat sig, ta upp. Låt buljongen stå och sjuda medan risotton rörs.

2
Finhacka lök och vitlök. Värm smöret till medelvärme i tjockbottnad gryta, fräs löken genomskinligt blek, 5–6 minuter. Låt vitlök och ris komma med. Rör om sakta, i botten, med (trä)gaffel hela tiden, tills riset är blankt.

3
Häll i omkring 2 deciliter sjudande buljong, låt småputtra under omrörning tills riset absorberat vätskan. Tillsätt mer buljong, så det knappt täcker riset, i omgångar tills all vätska gått åt. Rör hela tiden. Smaka av. När riset är färdigt ska det vara grötigt med aningen fast kärna. Blanda i ost och smör, lägg upp och garnera med musslor och grönt.

4
Obs! Färska musslor måste kollas före kokning, skalen ska sluta sig helt när man knackar på dem. Om inte, släng musslan! Skrapa också bort skräp från skal. Skölj!

5
Tips Snabbare: Ersätt risotton med färsk spagetti och riven ost. Ersätt hjärtmusslorna med välskrapade blåmusslor.


Kommentar:
Snabbare: Ersätt risotton med färsk spaghetti och riven ost. Ersätt hjärtmusslorna med välskrapade blåmusslor, fisktärningar, räkor eller kräftstjärtar.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top