Du behöver
- 8 dl hönsbuljong
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 st nät hjärtmusslor 1 eller 2 nät, ansade och kollade
- 1 st gul lök
- 1 st vitlöksklyfta
- 2 msk smör
- 3 dl avorioris
- 2 dl parmesanost nyriven
- 1 msk smör
- persilja
Gör så här
1
Koka upp buljongen, gärna av tärning, tillsätt vinet. Sjud musslorna i vätskan 3–4 minuter, tills de öppnat sig, ta upp. Låt buljongen stå och sjuda medan risotton rörs.
2
Finhacka lök och vitlök. Värm smöret till medelvärme i tjockbottnad gryta, fräs löken genomskinligt blek, 5–6 minuter. Låt vitlök och ris komma med. Rör om sakta, i botten, med (trä)gaffel hela tiden, tills riset är blankt.
3
Häll i omkring 2 deciliter sjudande buljong, låt småputtra under omrörning tills riset absorberat vätskan. Tillsätt mer buljong, så det knappt täcker riset, i omgångar tills all vätska gått åt. Rör hela tiden. Smaka av. När riset är färdigt ska det vara grötigt med aningen fast kärna. Blanda i ost och smör, lägg upp och garnera med musslor och grönt.
4
Obs! Färska musslor måste kollas före kokning, skalen ska sluta sig helt när man knackar på dem. Om inte, släng musslan! Skrapa också bort skräp från skal. Skölj!
5
Tips Snabbare: Ersätt risotton med färsk spagetti och riven ost. Ersätt hjärtmusslorna med välskrapade blåmusslor.
Snabbare: Ersätt risotton med färsk spaghetti och riven ost. Ersätt hjärtmusslorna med välskrapade blåmusslor, fisktärningar, räkor eller kräftstjärtar.