Du behöver

  • 4 bitar torskrygg
  • 1 st dill grovt
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt nymald vitpeppar
  • 3 msk smör till stekning
  • Ärtskum

  • 0.5 st gul lök hackad
  • 1.5 dl gröna ärter
  • 1 msk matolja till stekning
  • 1 dl vitt vin
  • 1 msk fiskfond koncentrerad
  • 3 dl mjölk
  • salt vitpeppar
  • Mandelpotatispuré

  • 600 g mandelpotatis skalad
  • 3 msk smör
  • 0.75 dl mjölk
  • 1 nypa strösocker
  • salt vitpeppar
  • vaxbönor (eller haricots verts)
  • 50 g forellrom till servering

Gör så här

1
Varva fisk och dill i en form. Blanda vatten och salt tills saltet löst sig och häll över fisken. Låt stå över natten.
2
Sätt ugnen på 130 grader. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg fisken på hushållspapper så den får rinna av, peppra. Stek den gyllene i smör och lägg upp i en ugnsfast form. Baka av i 8–10 minuter. Kolla gärna med kökstermometer, innertemperaturen ska vara 48 grader.
3
Fräs under tiden lök och ärter i matolja på svag värme utan att det tar färg. Häll i vin, fiskfond och mjölk och låt koka i cirka 5 minuter. Mixa slätt med en stavmixer eller kannmixer. Sila av såsen och smaka av med salt och vitpeppar.
4
Pressa potatisen. Tillsätt smör och mjölk, rör till en slät konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa socker. Stek vaxbönorna hastigt i smör strax före servering.
5
Skumma upp ärtskummet med en stavmixer. Lägg vaxbönorna i mitten av tallriken och torsken ovanpå. Klicka ut några skedar forellrom och ringla över ärtskum.
6
Servera tillsammans med mandelpotatispurén i en skål vid sidan om.

Kommentar:
Fisken blir betydligt fastare om man rimmar den. Här är en rimningslag som ger perfekt sälta. Rimma fisken dagen innan och låt stå över natten. Tips! Hittar man inte torsk går det lika bra med sej, kolja, långa, kummel eller lubb. Lite knaperstekt bacon förhöjer smakerna ytterligare.

Recept // Fler fiskrecept