Rimmad torsk med grönt ärtskum och forellrom

Du behöver 4 bitar torskrygg 1 st dill grovt 1 l vatten 2 msk salt nymald vitpeppar 3 msk smör till stekning Ärtskum 0.5 st...

Tillagningstid: 50 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 4 bitar torskrygg
  • 1 st dill grovt
  • 1 l vatten
  • 2 msk salt nymald vitpeppar
  • 3 msk smör till stekning

Ärtskum

0.5 st gul lök hackad
1.5 dl gröna ärter
1 msk matolja till stekning
1 dl vitt vin
1 msk fiskfond koncentrerad
3 dl mjölk
salt vitpeppar

Mandelpotatispuré

600 g mandelpotatis skalad
3 msk smör
0.75 dl mjölk
1 nypa strösocker
salt vitpeppar
vaxbönor (eller haricots verts)
50 g forellrom till servering

Gör så här

1
Varva fisk och dill i en form. Blanda vatten och salt tills saltet löst sig och häll över fisken. Låt stå över natten.

2
Sätt ugnen på 130 grader. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Lägg fisken på hushållspapper så den får rinna av, peppra. Stek den gyllene i smör och lägg upp i en ugnsfast form. Baka av i 8–10 minuter. Kolla gärna med kökstermometer, innertemperaturen ska vara 48 grader.

3
Fräs under tiden lök och ärter i matolja på svag värme utan att det tar färg. Häll i vin, fiskfond och mjölk och låt koka i cirka 5 minuter. Mixa slätt med en stavmixer eller kannmixer. Sila av såsen och smaka av med salt och vitpeppar.

4
Pressa potatisen. Tillsätt smör och mjölk, rör till en slät konsistens. Smaka av med salt, vitpeppar och en nypa socker. Stek vaxbönorna hastigt i smör strax före servering.

5
Skumma upp ärtskummet med en stavmixer. Lägg vaxbönorna i mitten av tallriken och torsken ovanpå. Klicka ut några skedar forellrom och ringla över ärtskum.

6
Servera tillsammans med mandelpotatispurén i en skål vid sidan om.


Kommentar:
Fisken blir betydligt fastare om man rimmar den. Här är en rimningslag som ger perfekt sälta. Rimma fisken dagen innan och låt stå över natten.
Tips! Hittar man inte torsk går det lika bra med sej, kolja, långa, kummel eller lubb. Lite knaperstekt bacon förhöjer smakerna ytterligare.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top