RECEPT FRÅN IK

Rimmad oxbringa med rotmos

Av .

Tillagningstid: 180 minuter
4 portioner

Du behöver

    Rimning

  • 1 l vatten
  • 1 dl salt
  • 2 st lagerblad
  • 5 st vitpepparkorn
  • oxbringa ca 800 g
  • Koklag

  • 3 st gula lökar
  • 3 st morötter
  • vatten

Gör så här

1
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull och tillsätt salt och kryddor. Rör om och kyl ner lagen.
2
Lägg köttet i en bunke som är endast lite större än köttet, och som går att försluta.
3
Häll rimlagen över köttet och låt det ligga i lagen i kylskåp i två dygn. Lyft sedan upp det och häll bort lagen.
4
Lägg köttet i en stor kastrull. Skala löken och morötterna och skär dem i grova bitar. Tillsätt vatten så att det täcker köttet generöst. Undvik salt då köttet redan är rimmat. Koka upp ordentligt och skumma av noga.
5
Fortsätt koka i minst 2 timmar tills köttet är mört, men det ska inte falla sönder.
6
Lyft upp köttet och lägg det på en plåt med smörpapper i botten, täck med ett smörpapper till och en ny plåt, ställ kallt med ett mjölk­paket eller liknande som lätt press på den översta plåten. Spara kokspadet att användas till sås, att värma oxbringan i eller att koka rotmos på.
7
När köttet svalnat, skiva det i cirka 5 millimeter tjocka skivor tvärs över fibrerna, lägg upp på en ugnsplåt. Häll på lite spad från koket och värm under folie i ugnen på 120 grader i 7–10 minuter. Servera med rotmos.

Kommentar:
Receptet ingår i Niklas Ekstedts bok "Husmansklassiker" (Norstedts)

Recept // Fler nötköttrecept