Du behöver
- 1 l vatten
- 1 dl salt
- 2 st lagerblad
- 5 st vitpepparkorn
- oxbringa ca 800 g
- 3 st gula lökar
- 3 st morötter
- vatten
Rimning
Koklag
Gör så här
1
Koka upp 1 liter vatten i en kastrull och tillsätt salt och kryddor. Rör om och kyl ner lagen.
2
Lägg köttet i en bunke som är endast lite större än köttet, och som går att försluta.
3
Häll rimlagen över köttet och låt det ligga i lagen i kylskåp i två dygn. Lyft sedan upp det och häll bort lagen.
4
Lägg köttet i en stor kastrull. Skala löken och morötterna och skär dem i grova bitar. Tillsätt vatten så att det täcker köttet generöst. Undvik salt då köttet redan är rimmat. Koka upp ordentligt och skumma av noga.
5
Fortsätt koka i minst 2 timmar tills köttet är mört, men det ska inte falla sönder.
6
Lyft upp köttet och lägg det på en plåt med smörpapper i botten, täck med ett smörpapper till och en ny plåt, ställ kallt med ett mjölkpaket eller liknande som lätt press på den översta plåten. Spara kokspadet att användas till sås, att värma oxbringan i eller att koka rotmos på.
7
När köttet svalnat, skiva det i cirka 5 millimeter tjocka skivor tvärs över fibrerna, lägg upp på en ugnsplåt. Häll på lite spad från koket och värm under folie i ugnen på 120 grader i 7–10 minuter. Servera med rotmos.
Kommentar:
Receptet ingår i Niklas Ekstedts bok "Husmansklassiker" (Norstedts)
Receptet ingår i Niklas Ekstedts bok "Husmansklassiker" (Norstedts)