Du behöver

  • 800 g hjortfilé
  • 1 msk smör
  • vitpeppar nymalen
  • Saltlake:

  • 1.25 dl salt
  • 2 msk strösocker
  • 1.25 l vatten
  • Sås:

  • 3 dl viltfond
  • 2 dl rödvin
  • 1 dl vispgrädde
  • salt och peppar
  • socker en nypa

Gör så här

1
Börja med saltlaken: Rör ut salt och socker i kallt vatten tills det lösts upp. Lägg ner köttet i dubbla plastpåsar, häll på den kalla laken och stäng till påsarna väl. Lägg i kylskåpet och låt hjortfilén rimmas 1 dygn.
2
Sätt ugnen på 175 grader.
3
Låt hjortfilén rinna av, klappa den torr och lägg i en liten långpanna. Bred lite smör på den och peppra. Stek hjortfilén 20 minuter, ta ut den och vira in i folie. Låt vila 15 minuter.
4
Sås: Häll viltfonden i en kastrull. Skrapa ur långpannan som hjortfilén stekts i och häll ner skrapet i kastrullen. Koka in rödvinet i en liten kastrull utan lock på hög värme tills det är simmigt och hälften återstår. Häll det i kastrullen med viltfonden. Koka upp. Häll i grädden och koka utan lock 4-5 minuter. Smaksätt med salt, peppar och en nypa socker.

Kommentar:
Det här receptet kommer från restaurang Formel B i Köpenhamn och kökschefen Nikolaj Kirk Axelsson. För fler rätter i menyn klicka på länkarna.


Recept // Fler viltrecept