Du behöver
- 1 msk smör
- 130 g babyspenat
- 1 dl olivolja
- 3 msk hackad bladpersilja
- citron det yttersta strimlade skalet
- 500 g ricottaost
- 1.5 dl finriven parmesanost
- 2 st ägg
- 2 krm salt
- 1 krm nymalen svartpeppar
- 2-3 dl vetemjöl
Till servering
150 g gravad lax i skivor eller bitar
nymalen svartpeppar
citronklyftor
Gör så här
Smält smöret i en stekpanna. Lägg i spenaten och fräs under omrörning tills den mjuknar, cirka 1 minut. Ta pannan från värmen.
Blanda olivolja, persilja och citronskal i en liten skål.
Blanda ricotta, parmesan, ägg, salt och peppar i en bunke. Blanda i mjölet i omgångar till en mjuk deg (mängden mjöl beror på hur fuktig ricottan är). Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 6 delar och forma till fingertjocka rullar. Tryck till med en gaffel och skär i cirka 2 centimeter breda bitar. Strö över lite mjöl, så att de inte klibbar ihop.
Koka upp vatten med salt i en pastakastrull. Koka gnocchin i två omgångar. Lägg i gnocchin och sjud cirka 2 minuter. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar. Ta upp med en hålslev och lägg i en serveringsskål. Blanda i hälften av persilje- och citronoljan.
Vänd ner spenat och lax. Peppra. Servera med citronklyftor och resten av persilje- och citronoljan.
Ricotta används ofta som pastafyllning, men här använder vi den i en lättlagad gnocchideg.