RECEPT FRÅN IK

Renmärg med potatismos och löjrom

Av .

Tillagningstid: 60 minuter
4 portioner

Du behöver

  • 25 g shitakesvamp eller champinjoner
  • olja till pensling
  • 6 st surdegsbröd millimetertjocka skivor
  • smält smör till pensling
  • 500 g mandelpotatis oskalad
  • 1/2–1 dl grädde
  • 0.5 dl crème fraîche
  • 1 st smör klick
  • salt och vitpeppar
  • 8 st steklök
  • 4 bitar renmärg gärna kvar i kluvna benbitar, ca 100 gram (renmärgen kan ersättas med oxmärg eller anklever)
  • 1 dl Kalixlöjrom
  • hackad gräslök
  • rödlök syltad

Gör så här

1
Skär svampen i tunna skivor. Pensla på båda sidor med olja. Salta lätt och rosta på papprad plåt i 150 graders ugn i cirka 30 minuter tills svampen känns torr. Låt svalna.
2
Skär brödet i så tunna skivor som möjligt, helst en millimeter tjocka. Pensla med smält smör och rosta i ugnen på papprad plåt i 200 grader i cirka 7 minuter tills brödet fått fin färg. Låt svalna.
3
Skala och koka potatisen tills den precis är genomkokt, cirka 15 minuter. Pressa eller mosa och blanda med grädde och creme fraiche till ett ganska löst mos. Smaka av med salt och vitpeppar och en klick smör. Kyl moset före servering.
4
Halvera och skala steklöken. Lägg in i en öppen brasa en stund eller rosta i torr stekpanna på medelvärme tills löken mjuknar och får färg. Salta lätt.
5
Ta fram märgen. Salta den lätt och stek i 200 gradig ugn i cirka 5 minuter tills det fräser och märgen "smälter". Om man använder anklever ska den stekas i smör.
6
Spritsa potatismos på fyra tallrikar och toppa sedan med löjrom, gräslök, rostad svamp, rostade brödskivor, syltad rödlök och sotad steklök. Servera renmärgen till.

Kommentar:
Receptet är komponerat av Marcus Jönsson Åberg på Restaurang Ripan i Kiruna.

Recept // Fler viltrecept