Råriven äppelkaka

Du behöver 150 g smör 3 dl vetemjöl 2 msk kallt vatten Fyllning: 100 g smör 2.5 dl socker 2 st ägg 4.5 st äpplen...


8 portioner

Du behöver

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

100 g smör
2.5 dl socker
2 st ägg
4.5 st äpplen
citronskal

Ugn: 225 grader

Gör så här

1
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den i plastfilm eller plastpåse i kylen en timme.

2
Kavla ut degen och klä en pajform. Tryck till runt kanten och nagga bottnen. Ställ formen i frysen medan fyllningen görs.

3
Rör smör och socker smidigt. Arbeta in äggen ett i sänder. Råriv de skalade äpplena grovt och vänd ned rivet i smeten tillsammans med citronskalet.

4
Slå fyllningen i pajskalet.

5
Grädda mitt i ugnen cirka 30 min eller tills det är fin färg på både deg och fyllning. Servera vaniljglass eller lättvispad grädde till.


Kommentar:
En riktig storfavorit bland äppelrecepten. Riktigt smör ger bästa smak och konsistens åt både deg och fyllning.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top