Du behöver

  • 150 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk kallt vatten
  • Fyllning:

  • 100 g smör
  • 2.5 dl socker
  • 2 st ägg
  • 4.5 st äpplen
  • citronskal
  • Ugn: 225 grader

Gör så här

1
Nyp ihop smör och mjöl till en smuldeg, eller använd kniven i matberedaren. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop en deg. Lägg den i plastfilm eller plastpåse i kylen en timme.
2
Kavla ut degen och klä en pajform. Tryck till runt kanten och nagga bottnen. Ställ formen i frysen medan fyllningen görs.
3
Rör smör och socker smidigt. Arbeta in äggen ett i sänder. Råriv de skalade äpplena grovt och vänd ned rivet i smeten tillsammans med citronskalet.
4
Slå fyllningen i pajskalet.
5
Grädda mitt i ugnen cirka 30 min eller tills det är fin färg på både deg och fyllning. Servera vaniljglass eller lättvispad grädde till.

Kommentar:
En riktig storfavorit bland äppelrecepten. Riktigt smör ger bästa smak och konsistens åt både deg och fyllning.


Recept // Fler övrigtrecept