RECEPT FRÅN IK

Ramslökssoppa med brödkrutonger

Av . Foto: Lee Kearney

Tillagningstid: 45 minuter
4 stycken

Du behöver

  • 100 g ramslöksblad
  • 0,5 st purjolök det vita
  • 2 st fasta potatisar
  • 1 st palsternacka
  • 3 msk smör
  • 8 dl vatten
  • 1 st vegetarisk buljongtärning
  • flingsalt, svartpeppar
  • Brödkrutonger

  • 4 skiva surdegsbröd
  • 3-4 msk rapsolja
  • Färskhackad ramslök
  • flingsalt

Gör så här

1

Skölj och finhacka ramslök­en. Ansa och snitta purjolöken längs med, strimla. Skala och skär potatis och palsternacka i mindre bitar.

2

Hetta upp 1 matsked smör i en kastrull. Fräs purjolöken tills den mjuknat utan att ta färg. Häll på vatten och buljong, tillsätt potatis och palsternacka. Koka tills grönsak­erna mjuknat. 

3

 Tillsätt nästan all ramslök, spar lite att smaksätta brödkrutongerna med. Kör soppan slät med en stavmixer, tillsätt resten av smöret. Smaka av med salt och peppar.

4

Brödkrutonger Skär brödet i mindre bitar. Hetta upp oljan i en stekpanna. Rosta brödet tills det fått fin färg på bägge sidor. Tillsätt hackad ramslök och lite flingsalt.

5

Häll upp soppan i portionsskålar och servera med krutonger. Dekorera ev soppan med ramslökblommor. 


Recept