Du behöver
- 1 kg ishavsräkor medelstora och tinade
- 1 msk smör
- 1 msk tomatpuré
- 1 l fiskbuljong (av fond eller tärning)
- 3 msk vetemjöl
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1.5 msk tomatpuré
- kajennpeppar ett par duttar
Till servering
6 st smördeg pinnar, köpta eller av färdig smördeg
Gör så här
1
Skala räkorna, det är skalen vi vill åt i första hand. Lättbryn skalen med smör och tomatpuré i rymlig kastrull, 5–8 minuter på näst högsta värme. Slå på buljongen, låt sjuda
2
under lock 15 minuter. Sila från skalen och häll tillbaks spadet i kastrullen och koka upp igen.
3
Vispa ut mjölet i lika mycket kallt vatten, vispa ner i sjudande räkspad. Låt småputtra under lock 5 minuter, tillsätt grädden och smaka av med kajenn.
4
Trä räkor på spett att servera till. (Spar ev överblivna räkor till nattmacka.) Servera gärna frasiga smördegspinnar bredvid.