Du behöver

  • 1 kg räkor med skal
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 0.5 st gul lök skivad
  • 10 cm purjolök skivad av det ljusa
  • 1 st morot skivad
  • 1 bitar rotselleri tärnad, 100 g
  • 10 st vitpepparkorn
  • 1 nypa timjan
  • 1 st lagerblad
  • 11.5 dl vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och nymalen vitpeppar
  • Parmesanflarn

  • 2 dl parmesanost grovt riven

Gör så här

1
Skala räkorna. Fräs skalen tillsammans med tomatpurén i botten av en stor kastrull i 2–3 minuter. Tillsätt grönsaker och kryddor och fräs ytterligare någon minut. Häll på vatten så att det täcker. Koka sakta i 15 minuter.
2
Dra av från plattan och låt stå 10 minuter. Sila över i en annan kastrull.
3
Koka ner fonden i 10 minuter, tillsätt grädden och koka i ytterligare 8–10 minuter. Smaka av med salt och peppar.
4
Parmesanchips: Sätt ugnen på 200 grader. Lägg små högar av riven parmesanost på en papprad plåt. Sätt in mitt i ugnen i 10–12 minuter. De är klara när de smält ut och börjar få lite färg. Dra pappret från plåten och låt flarnen svalna, då är det enkelt att lossa dem från bakplåtspappret.
5
Lägg skalade räkor i skålar och slå den heta soppan över. Servera parmesanflarn till.

Recept // Fler skaldjurrecept